Coronavrijwilligers

Studenten bieden helpende hand ten tijde van de coronacrisis

De Co-Raad VU en Studentenraad AMC hebben in samenwerking met HR Amsterdam UMC een platform opgericht zodat medisch studenten zich kunnen inschrijven om hun hulp aan te bieden gedurende de coronacrisis. 

Extra handen nodig

Halverwege maart werden de coschappen tijdelijk stopgezet wegens het uitbreken van het coronavirus in Nederland. De verwachting was dat door deze uitbraak er veel capaciteitstekorten zouden ontstaan bij diverse zorginstellingen. Bovendien zou een grote verschuiving plaatsvinden van reguliere zorg naar zorg voor COVID-patiënten. Om deze reden kwamen de Co-Raad VU en de Studentenraad AMC op het idee om een Google Formulier te maken voor geneeskundestudenten die zich wilden opgeven om een steentje bij te dragen in deze zorginstellingen. Binnen een dag hadden al meer dan 1200 studenten zich aangemeld.Om dit goed aan te pakken is er samen met de dienst HR van Amsterdam UMC besloten om het project groots aan te pakken. Een 10-koppig team, waarin medewerkers van HR en coassistenten nauw met elkaar samenwerkten, heeft ervoor gezorgd dat dit project een succes is geworden.

Match tussen hulpvraag en student

De eerste aanvragen van zorginstellingen kwamen al snel binnen. Het projectteam keek naar de vordering in de studie, beschikbaarheid en woonplaats van de studenten die zich hadden aangemeld. Op basis daarvan maakten zij matches tussen studenten en zorgaanvragen. 
Bachelorstudenten konden bijvoorbeeld van start als ondersteuning op de zorgafdelingen of bij het facilitair bedrijf in het ziekenhuis. Terwijl coassistenten vaak werden ingezet voor andere taken, zoals het deelnemen in het draaiteam op de intensive care, het afnemen van coronatesten bij patiënten en het helpen van COVID-19 gerelateerde onderzoeken. Inmiddels zijn er ongeveer 700 studenten gematcht en ingezet binnen Amsterdam UMC en andere zorginstellingen in regio Groot-Amsterdam. 


Hoe nu verder?

Halverwege april was Nederland over de grote piek van het virus heen. Het aantal coronapatiënten op de IC en de verpleegafdelingen nam gestaag af. Met als gevolg dat zorginstellingen weer wat ruimer zaten in hun capaciteit. De behoefte aan extra capaciteit en de extra inzet van studentennam af. Het projectteam kon stapsgewijs afgeschaald worden en vanaf 1 juni worden geen nieuwe aanvragen meer aangenomen. Kijk hier als je toch nog geïnteresseerd bent om aan de slag te gaan bij Amsterdam UMC. 

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht op {0} leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op https://www.med.vu.nl/nl/
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen