Programma
Practicum nabespreking snijzaal
1ste jaar bachelor
Een onderdeel van de studie Geneeskunde is het lichamelijk onderzoek dat studenten doen bij patiënten, maar ook bij elkaar. Daarin is het belangrijk om niet alleen te begrijpen wat een professionele houding is, maar ook hoe je met je eigen grenzen en die van anderen om moet gaan. Dit practicum focust hierop, bijvoorbeeld door gezamenlijke afspraken te maken. Lees hier meer.
Practicum Omgaan met lastige situaties
1ste jaar bachelor
Studenten gaan in de zomer voor het eerst de werkvloer op tijdens Zorgstage. Dit betekent dat zij te maken zullen krijgen met patiënten, collega’s en leidinggevenden. Wat kom je zoal tegen in deze omgang? Hoe ga je om met lastige situaties op een manier die werkt? Met behulp van trainingsacteurs en door het leren van nieuwe communicatievaardigheden worden studenten voorbereid op de stage. Meer weten? Kijk hier.
Practicumreeks Regie in lastige situaties
3de jaar bachelor
Op de werkvloer moet je als arts aan de ene kant stevig durven staan voor je visie, maar dit moet niet in de weg staan van een goede samenwerking met een collega of verstandhouding met patiënt. ‘Hard zijn naar de zaak en zacht naar de relatie’, zeggen we weleens. In een reeks van acht practica oefen je als student met verschillende veelvoorkomende situaties. Meer over deze serie en twee voorbeelden van practica lees je hier.
Practicum Weerbaarheid en grenzen
Start 1ste jaar master
Seksuele intimidatie, racisme, pesten en intimiderend gedrag zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Hoe ga je hiermee om? Tijdens dit practicum wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt, ga je aan de slag met je eigen visie hierop en krijg je handvaten om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan. We nodigen altijd trainingsacteurs uit om te oefenen met studenten. Lees hier meer.
Workshop Aanspreken en aangesproken worden
1ste - 3de jaar master
Een lastig, maar belangrijk onderdeel van het aanpakken van ongepast of onzorgvuldig gedrag is het leren om anderen op hierop aan te spreken. Want hoe doe je dat in een werkomgeving, als een collega iets doet of zegt dat negatieve gevolgen kan hebben voor een collega of patiënt? Laat jij je aanspreken?
Complexe situatietraining voor AIOS
COSTA is een verdiepingstraining van vier dagen voor AIOS. Onder begeleiding van een trainersteam uit het Amsterdam UMC, bestaande uit psychologen en medisch specialisten, wordt gewerkt aan communicatievaardigheden, samenwerken en (persoonlijk) leiderschap. De deelnemers krijgen een set van maatgerichte inzichten en technieken aangeleerd om complexe situaties in de praktijk beter op te kunnen lossen. Meer informatie.
Intervisie
1ste - 3de jaar master
Gedurende de drie masterjaren komen de coassistenten zeven keer samen voor intervisie in een vaste groep, onder leiding van een vaste docent. Dit vindt tweemaal in het eerste masterjaar, driemaal in het tweede masterjaar en tweemaal in het derde masterjaar plaats. In deze bijeenkomsten worden ervaringen op de ziekenhuisvloer met elkaar besproken. Er is ruimte om zowel de positieve, alsook de lastige momenten te benoemen en te bespreken. Er wordt tevens geadviseerd hoe te handelen in bepaalde situaties. De coassistenten bepalen zelf welke onderwerpen ze inbrengen. Bejegening door collega’s (studenten en medewerkers) en patiënten is een veelbesproken thema in deze bijeenkomsten. Meer hierover lees je hier.