Studioo Talks #2.2: Uitstellen: hoe ga je ermee om?

Annewies Schrijer 18-11-2021
863 keer bekeken 0 reacties

Studioo Talks is dé podcastserie voor en met studenten geneeskunde. In deze aflevering spreekt Marjolein Pouw met Bernard Nijstad over uitstellen.

Bernard is hoogleraar besluitvorming en organisatiegedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft meer dan drie jaar onderzoek gedaan naar factoren die van invloed zijn op studiesucces. De mate van uitstelgedrag was een van die factoren . Ook te gast zijn 3e jaars student Ketharan Balasupramaniam en co-assistent Julia Groenveld.


Stel jij wel eens studeren uit? Hierbij 5 handige tips tegen uitstellen:
 • Gebruik een agenda
  Het maakt niet uit of het een papieren of digitale agenda is. Plan je colleges en werkgroepen erin, je sociale activiteiten en sport, je deadlines. Als je alle activiteiten erin zet krijg je een goed overzicht. Dat geeft rust in je hoofd en je bent je er sneller van bewust wanneer je echt moet beginnen met studeren, schrijven, etc. Als je de agenda ook voor de leuke activiteiten gebruikt wordt je agenda ook wat minder snel negatief beladen.
   
 • Uitstellen aanpakken
  Zorg ervoor dat je minder gaat uitstellen:
  • Beginnen is moeilijk. Gebruik de ’10-minutenregel’. Spreek met jezelf af dat je in ieder geval 10 minuten gaat leren. Als je eenmaal bezig bent, gaat het vaak best goed en blijf je langer studeren.
  • Moeilijke en lastige stof eerst, makkelijke stof als het laatste
  • Stel duidelijke, kleine doelen. Als een doel behaald is: beloon jezelf.
  • Vertel aan vrienden en familie wanneer je gaat studeren. Vraag ze je er aan te herinneren en je te steunen.
  • Beloon jezelf regelmatig.
    
 • Neem liever veel korte pauzes dan één lange pauze
  Verwacht niet van jezelf dat je uren achter elkaar effectief kunt leren: gemiddeld kunnen mensen zich 45 minuten achter elkaar concentreren. Alles wat je daarna bestudeert wordt minder effectief opgenomen. Om effectief te leren zijn veel korte pauzes net zo belangrijk als het bestuderen van de studiestof.
  Ga in een pauze echt iets anders doen, bijvoorbeeld even lopen, iets drinken, een praatje maken, een mindfulness- of ontspanningsoefening.
   
 • Studeer samen
  Het kan helpen om met iemand af te spreken om samen te studeren. Je vergroot de kans dat je daadwerkelijk gaat studeren, je houdt elkaar bij de les tijdens het studeren en het is gezelliger tijdens de pauzes. Leg de stof ook eens uit aan medestudenten of vrienden.
   
 • Als je er niet alleen uit komt, zoek dan hulp!
  Bij de studieadviseurs kan je altijd terecht. Zo hebben wij Plan en Do groepen waar je welkom bent om in kleine groepjes wekelijks bij elkaar te komen en de planning door te nemen, elkaar te helpen de beoogde doelen te halen.
  Denk niet meteen: het moet echt verschrikkelijk zijn. Zij kunnen je verder helpen. Kijk hier voor meer informatie of bel/mail met ons.

Benieuwd naar de podcast? Beluister de podcast hier.

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen