Obaida (28) en Majd (27) zitten momenteel in hun laatste jaar van de geneeskunde opleiding, maar de weg hiernaar toe was een lange weg. Obaida en Majd zijn allebei opgegroeid in Syrië tot ze hun land moesten verlaten. Obaida studeerde al twee jaar geneeskunde en Majd moest nog een studiekeuze maken. Eenmaal aangekomen in Nederland, was het nog onzeker of Obaida door kon met zijn studie, ondanks zijn sterke motivatie. Door de situatie in zijn thuisland was hij zich extra bewust van het belang en de rol van een arts in de maatschappij. Majd moest nog een studiekeuze maken, maar geneeskunde sprak hem aan vanwege het sociale aspect. Inmiddels zijn ze bijna basisarts en hebben zij tijdens hun studie een stichting opgericht. Wat zij precies doen en hoe zij dit combineren met de studie? In gesprek met Obaida en Majd delen zij hun ervaringen en hun visie op de toekomst.
De weg naar geneeskunde
Door hun netwerk in Nederland kwamen ze bij Voorbereidend jaar anderstalige studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VASVU) terecht, een cursus voor studenten die in het buitenland een vooropleiding tot een universiteit hebben gevolgd, maar daarmee niet direct toelaatbaar zijn tot een Nederlandse universitaire opleiding. Hier leerden zij elkaar kennen. Dit was een moeilijke periode voor ze: naast hun eigen weg vinden in een nieuw land, moesten ze ook de Nederlandse taal leren én de cursus volgen. Ze waren echter dankbaar voor de mogelijkheid van VASVU. Tegelijkertijd beseften ze allebei ook hoe lastig het kan zijn als je geen netwerk hebt die je kan helpen, zoals hun netwerk dat heeft gedaan met het verwijzen naar VASVU. Uiteindelijk werden ze toegelaten tot de opleiding geneeskunde aan de Vrije Universiteit.
Duidelijke visie
Dit inspireerden Obaida en Majd in 2019 samen met een klein team om Stichting Op Weg Naar Werk op te richten om de integratie van nieuwkomers soepeler te maken, zowel voor studenten en, zoals de naam al aangeeft, mensen op zoek naar werk. Inmiddels bestaat de stichting uit meerdere medewerkers en een groot team van vrijwilligers met verschillende achtergronden. Met deze stichting bieden ze nieuwkomers kosteloze hulp aan op drie gebieden: onderwijs, werk en zorg. Over het onderwerp zorg gaan we het verder hebben. Onder deze tak hebben ze BIG Navigator opgericht als onderdeel van de stichting. Door de stichting kwamen ze in contact met artsen uit landen buiten Europa die in Nederland zijn gekomen. Deze artsen deelden hun lastige ervaringen om hun diploma’s te waarderen. De artsen ervaren dit proces als onduidelijk en complex, waardoor veel artsen van dit proces afzien en een andere baan kiezen. Sommige artsen waren al 20 jaar arts in hun thuisland, maar konden geen basisarts titel en een BIG-registratie krijgen in Nederland. Met BIG Navigator begeleiden ze artsen door middel van cursussen en het aanbieden van informatie, zodat deze artsen weten wat ze te wachten staan en ze zich kunnen voorbereiden op het verkrijgen van een BIG-registratie. Ze begeleiden artsen gedurende 4 fases: de voorfase door middel van informatievoorziening, tijdens de assessmentfase, een zinvolle opvulling geven tot ze kunnen beginnen en als ze eenmaal begonnen zijn en coschappen mogen lopen zorgen zij voor buddies.
Dankzij hun brede netwerk van studieadviseurs, specialisten, geneeskundestudenten en een raad van advies kunnen zij de artsen begeleiden. Ze lopen wel tegen het feit aan dat zij zelf geen invloed hebben of de artsen een plaatsing krijgen voor het lopen van coschappen en het ontvangen van een BIG-registratie. Ondanks dat zij hierop geen invloed hebben, zijn de artsen dankbaar dat zij door BIG-Navigator inzicht hebben op het traject en de motivatie hebben om de toetsen af te leggen zodat ze als arts in Nederland aan de slag kunnen. Obaida en Majd hopen dat het beleid op landelijk niveau rondom de BIG-registratie van deze artsen veranderd. Zij willen graag hieraan bijdragen door het proces efficiënter te laten verlopen voor deze artsen.
De stichting combineren met studeren
Hoe combineren Obaida en Majd hun studie met de stichting? Dit is lastig. Het opzetten van de stichting en BIG Navigator kost veel tijd, maar inmiddels kunnen ze het goed combineren. Voor beiden is het hun passie en dit helpt. Elk avonduur en weekend dat ze vrij zijn, besteden ze aan de stichting, maar ze krijgen er veel energie voor terug en dat maakt alles het waard. Daarnaast doen ze dit niet alleen, maar met een team die zich hard inzet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spreekt BIG Navigator je aan en wil je je ook inzetten om artsen buiten Europa te helpen? Bijvoorbeeld bij het maken en geven van de lessen of mentor zijn? Of heb je een vraag? Mail naar bignavigator@ownw.nl