Onze wereld verandert. Volgens de wetenschappelijke rapporten van Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft klimaatverandering drastische gevolgen voor onze maatschappij en natuurlijke systemen. We bevinden ons in een klimaatcrisis, daar kunnen we niet meer omheen.
De CO₂-assistent heeft als doel duurzaamheid en Planetary Health in de geneeskundeopleiding te implementeren. Planetary Health is een oplossingsgericht, transdisciplinair vakgebied en een sociale beweging die zich richt op hoe de gezondheid van de mens en aarde met elkaar in verband staan.
Wij vinden namelijk dat de arts van nu niet kan afstuderen zonder op de hoogte te zijn van:
- Het effect dat klimaatverandering heeft op de menselijke gezondheid
- Hoe de zorgsector bijdraagt aan de klimaatverandering
De World Health Organisation heeft aangegeven dat klimaatverandering de grootste bedreiging is voor de gezondheid van de mens. Bijvoorbeeld door toegenomen hitte, infectieziekten, luchtvervuiling en natuurrampen. Door klimaatverandering zal dus de vraag naar zorg stijgen. Helaas is de zorgsector momenteel voor 8% verantwoordelijk voor een de Nederlandse CO2 uitstoot, waardoor klimaatverandering toeneemt. Dit wordt ook wel de "gezondheidsparadox" genoemd.
De arts van vandaag moet zich bewust zijn van deze paradox en actuele kennis bezitten van de ziektebeelden die zullen gaan toenemen. Het “niet schaden” binnen de artseneed reikt wat ons betreft veel verder dan de spreekkamer.
De CO₂-assistent werkt met verschillende commissies:
- Bachelor commissie
- implementeren planetary health in bachelor curriculum
- organiseren extra curriculaire lessen (in samenwerking met SpringLab)
- Master commissie
- organiseren symposia
- ontwikkelen leerlijn planetary health in het KTO
- ontwikkelen nieuw lesmateriaal
- Farmacotherapie commissie
- practica aanvullen met informatie over impact van medicatie op het milieu en andersom
- Self education commissie
- inspirerende sprekers uitnodigen om iets te vertellen bij onze vergaderingen
Daarbuiten laten we graag ons stem horen bij klimaatprotesten en proberen we binnen de VU ook kritisch te zijn naar haar eigen vervuiling.
Genoeg te doen dus! Lijkt het je leuk hieraan mee te werken, kun je een mailtje sturen naar co2assistent.vu@gmail.com. Of kijk op onze website.